Ciasto z bananami bez pieczenia banatoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem maślano-budyniowy: żółtka, jajko i cukier utrzeć do białości. Dodać ok.100 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać masę jajeczną i ugotować gęsty budyń. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i połowę soku z cytryny, utrzeć na gładką masę.
2.Blaszkę o wym.24/24 cm wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć cienką warstwę masy. Banany obrać, przekroić wzdłuż i na pół (łącznie otrzymamy osiem kawałków).Skropić je dokładnie pozostałym sokiem z cytryny i ułożyć na cienkiej warstwie masy (po cztery z każdej strony). Posmarować kremem, żeby były przykryte. Na to wyłożyć drugą warstwę herbatników. Na herbatniki rozsmarować masę krówkową. Na kajmak kolejne herbatniki i pozostałą masę budyniową. Wierzch pokryć ostatnią warstwą herbatników.
3.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixami , pod koniec dodając cukier puder i aromat śmietankowy. Wyciskać na herbatniki, tworząc rozetki. Wierzch posypać kakao. Całość wstawić do lodówki na 3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze