Ciasto bajadera

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dla miłośników bajaderek -zwłaszcza jak trzeba zużyć resztki niepotrzebnych ciastek lub biszkoptu jak w moim wypadku. Bądź upiec biszkopt z 3 jajek ;). Ciasto znika raz dwa, nie jest mdłe dzięki dodaniu powideł i nie za słodkie :).

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: blaszka 26 x24 cm

    30 dag mąki
    7 dag cukru
    3 jajka
    12,5 dag margaryny
    65 ml ś 30 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    sól

    Masa

    30 dag pozostałości z ciastek, biszkoptów, herbatników
    12,5 g margaryny
    5 dag cukru
    3 łyżki gorzkiego kakao
    pół słoika powideł śliwkowych
    garść rodzynek
    garść posiekanych orzechów lub migdałów
    80 ml mleka
    aromat rumowy lub 3 łyżki rumu

    Polewa

    1/2 kostki margaryny
    3-5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto bajadera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do mąki wraz z cukrem i jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.
  • 2. Masa
    Rozpuszczamy margarynę, następnie jeszcze do ciepłej dodajemy cukier, kakao oraz mleko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Pozostałości ciasta lub ciastek kruszymy ( jeżeli nie macie upieczcie biszkopt z 3 jajek tylko bardziej go wysuszcie przy pieczeniu ) dodajemy posiekane bakalie oraz powidła i aromat, dokładnie mieszamy i zaraz wykładamy na ciasto. Równomiernie rozprowadzamy.
  • 3. Polewa
    W wodzie namaczamy żelatynę, margarynę rozpuszczamy następnie dodajemy cukier i kakao, podgrzewamy lekko - masa nie może się zagotować. Gdy masa ładnie się połączy ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Ja użyłam tylko 3 łyżek cukru bo chciałam by polewa nie była za słodka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bajadera

3.84 (627 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować