Bajadera

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem wielkim łakomczuchem, uwielbiam słodkości. To ciasto robiłam po raz pierwszy i myślę,że wyszło całkiem dobre.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 20 dag cukru pudru
    ● 25 dag masła lub margaryny
    ● 2 jajka
    ● po łyżke kakao i proszku do piecz.
    ● szkl. przegotowanego mleka
    ● ok. 10 łyżeczek powideł śliwkowych
    ● 5 łyżek posiekanych bakalii
    ● olejek rumowy
    ● 2 galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Powidła śliwkowe

Bajadera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki z proszkiem dodajemy zimne masło i siekamy.
    Wsypujemy cukier, wbijamy jajka, mieszamy i szybko
    zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy.
    Placki pieczemy na jasnozłoty kolor w temp. 180 °C.
  • 2. Jeden ciepły placek rozkruszamy w misce, dodajemy
    kakao, bakalie, olejek
    rumowy, letnie mleko
    i ucieramy. Drugi placek
    smarujemy powidłami,
    przykrywamy ostudzoną
    masą i zalewamy
    zastygającą galaretką
    przygotowaną w 3/4
    wody podanej na opakowaniu.
    Wstawiamy
    do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować