Baby dutch, pieczony naleśnik z jabłkiem i śliwką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jesienią lubię śniadania na ciepło. Pieczony naleśnik to prawdziwy comfort food, rozgrzewa ciało i duszę.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 wiejskie jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżka cukru trzcinowego
    szczypta soli
    1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
    1 małe jabłko
    2 śliwki
    ponadto:
    masło do nasmarowania patelni
    cukier puder do oprószenia naleśnika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Baby dutch, pieczony naleśnik z jabłkiem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 200 stopni. Wstaw do niego żeliwną patelnię o średnicy 20 cm i nagrzewaj przez 15 minut.

    Jajka wbij do miski, roztrzep ręczną trzepaczką. Do jajek wlej mleko, wymieszaj z jajkami, a następnie dodaj cukier trzcinowy, mąkę, cynamon oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

    Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze plastry. Śliwki opłucz, usuń pestki i pokrój na grube plasterki.

    Wyjmij nagrzaną patelnię, dno i boki dokładnie posmaruj masłem. Na natłuszczoną patelnię wylej masę naleśnikową. Na masie ułóż kawałki jabłka i śliwki. Wstaw patelnię do piekarnika i piecz przez 20 minut.

    Gotowy naleśnik lekko przestudź i podawaj z cukrem pudrem.

Porady

Może dodać dowolne, ulubione owoce do pieczonego naleśnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować