Missisipi mud cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Masło przełóż do rondla i rozpuść na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź masę, wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodaj jogurt naturalny, wodę oraz sypkie składniki. Wymieszaj masę ręcznie, mikser nie jest wymagany. Masę czekoladową przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 40-50 minut. gotowe ciasto wystudź i przełóż na paterę.
Przygotuj polewę: Śmietankę podgrzej ale nie gotuj. Dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę i miód. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, wystudź i oblej nią ciasto.
Teraz przygotuj bezę włoską.Od 150 g cukru odsyp 60 g. Wodę i resztę cukru umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia na bardzo małym ogniu. Od momentu zawrzenia gotuj syrop 2-3 minuty, nie podkręcaj ognia aby uniknąć przypalenia. Syrop powinien być przejrzysty, pełen pęcherzyków powietrza. Gotowy syrop zestaw z ognia. Białka umieść w misie miksera, ubij na sztywno, dodawaj partiami wcześniej odłożony cukier. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Gdy wlejesz cały syrop ubijaj jeszcze białka około 2 minut.
Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego, nożyczkami zetnij końcówkę rękawa i wyciskaj duszki.
Za pomocą wykałaczki i rozpuszczonych dwóch kostek gorzkiej czekolady namaluj duszkom oczy.
Porady
Jeśli nie lubisz bezy włoskiej, możesz pominąć dekorację ciasta.
Komentarze