Missisipi mud cake

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciężkie, czekoladowe ciasto, idealne na wcześnie zapadające wieczory

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g masła
    125 gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    90 ml wody
    150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    30 g kakao
    125 g cukru trzcinowego
    2 jajka
    60 ml jogurtu greckiego
    1 łyżka oleju

    na polewę:
    40 ml śmietanki 30%
    40 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka miodu lub syropu klonowego

    na bezę włoską:
    2 białka
    150 g drobnego cukru
    30 ml wody
    2 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Missisipi mud cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Masło przełóż do rondla i rozpuść na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź masę, wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodaj jogurt naturalny, wodę oraz sypkie składniki. Wymieszaj masę ręcznie, mikser nie jest wymagany. Masę czekoladową przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 40-50 minut. gotowe ciasto wystudź i przełóż na paterę.

    Przygotuj polewę: Śmietankę podgrzej ale nie gotuj. Dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę i miód. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, wystudź i oblej nią ciasto.

    Teraz przygotuj bezę włoską.Od 150 g cukru odsyp 60 g. Wodę i resztę cukru umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia na bardzo małym ogniu. Od momentu zawrzenia gotuj syrop 2-3 minuty, nie podkręcaj ognia aby uniknąć przypalenia. Syrop powinien być przejrzysty, pełen pęcherzyków powietrza. Gotowy syrop zestaw z ognia. Białka umieść w misie miksera, ubij na sztywno, dodawaj partiami wcześniej odłożony cukier. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Gdy wlejesz cały syrop ubijaj jeszcze białka około 2 minut.



    Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego, nożyczkami zetnij końcówkę rękawa i wyciskaj duszki.

    Za pomocą wykałaczki i rozpuszczonych dwóch kostek gorzkiej czekolady namaluj duszkom oczy.

Porady

Jeśli nie lubisz bezy włoskiej, możesz pominąć dekorację ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować