Missisipi mud cake

  • wyświetlono: 242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciężkie, czekoladowe ciasto, idealne na wcześnie zapadające wieczory

IMG_20180626_130745_225
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

125 g masła
125 gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
90 ml wody
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
30 g kakao
125 g cukru trzcinowego
2 jajka
60 ml jogurtu greckiego
1 łyżka oleju

na polewę:
40 ml śmietanki 30%
40 g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu lub syropu klonowego

na bezę włoską:
2 białka
150 g drobnego cukru
30 ml wody
2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Missisipi mud cake

  • 1. Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Masło przełóż do rondla i rozpuść na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź masę, wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodaj jogurt naturalny, wodę oraz sypkie składniki. Wymieszaj masę ręcznie, mikser nie jest wymagany. Masę czekoladową przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 40-50 minut. gotowe ciasto wystudź i przełóż na paterę.

    Przygotuj polewę: Śmietankę podgrzej ale nie gotuj. Dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę i miód. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, wystudź i oblej nią ciasto.

    Teraz przygotuj bezę włoską.Od 150 g cukru odsyp 60 g. Wodę i resztę cukru umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia na bardzo małym ogniu. Od momentu zawrzenia gotuj syrop 2-3 minuty, nie podkręcaj ognia aby uniknąć przypalenia. Syrop powinien być przejrzysty, pełen pęcherzyków powietrza. Gotowy syrop zestaw z ognia. Białka umieść w misie miksera, ubij na sztywno, dodawaj partiami wcześniej odłożony cukier. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Gdy wlejesz cały syrop ubijaj jeszcze białka około 2 minut.



    Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego, nożyczkami zetnij końcówkę rękawa i wyciskaj duszki.

    Za pomocą wykałaczki i rozpuszczonych dwóch kostek gorzkiej czekolady namaluj duszkom oczy.

Porady

Jeśli nie lubisz bezy włoskiej, możesz pominąć dekorację ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoczekoladakuchnia amerykańskaciasto czekoladowehalloween

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z GANACH I DRIP-CAKE

Tort z biszkoptem, przełożony kremem...

Czekoladowo - śliwkowy tort

Dodane przez: kada

Czekoladowo - śliwkowy drip cake z whisky

Połączenie śliwki i czekolady to...

image-25rxj65

Dodane przez: paulette17

MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE )

Jeśli miałabym określić smak to...

FONDANT CZEKOLADOWY - LAVA CAKE

Dodane przez: Słodycz na ustach

FONDANT CZEKOLADOWY - LAVA CAKE

Kawałek mocno czekoladowego ciasta...

Lemon drizzle cake

Dodane przez: Pablo

Lemon Cake - ciasto cytrynowe

Lemon drizzle cake jest to tradycyjne...

TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE

Tort urodzinowy z czekoladowym...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.