Ciasto „arbuzik”

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto „arbuzik” z pewnością każdemu przypadnie do gustu! Jego wygląd zachęciłby nawet największego niejadka! Kiedy takie ciasto wyląduje na Waszym stole goście będą zachwyceni - gwarantuje! Ciasto nie tylko przyciąga wyglądem, ale także smakiem. Wypróbuje sami!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa zielona:
    2 jajka
    150g szpinaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju rzepakowego
    180g mąki ryżowej + 30g mąki owsianej
    Warstwa biała:
    1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. gorącej wody
    350g skyru waniliowego
    Warstwa czerwona:
    opakowanie galaretki truskawkowej/poziomkowej
    1 łyżka drobnych jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto „arbuzik” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa zielona:

    Szpinak blendujemy na „papkę”. Jaja ubijamy ze szczyptą soli. Gdy zwiększą objętość dodajemy olej (ciągle miksując) i szpinak. Następnie przesiewamy do powstałej masy mąkę wraz z proszkiem i dokładnie razem mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w 160 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu spróbujcie odciąć powstałą górkę, żeby ciasto było równe.

    Warstwa biała:

    Skyr mieszamy z przygotowaną żelatyną i wylewamy na przestudzony spód. Wkładamy do lodówki, aby całość stężała.

    Warstwa czerwona:
    Galaretkę robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na stężałej masie układamy jagody. Wylewamy na nią ostudzoną galaretkę, która zaczyna już tężeć (nie wylewajcie takiej, która jest jeszcze płynna!). Ponownie całość wkładamy do lodówki, aby wszystko dobrze stężało.

Porady

W składnikach nie uwzględniałam żadnych słodzików, gdyż to kwestia indywidualna - każdy powinien dostosować pod swoje smaki. Forma, w której wykonałam ciasto ma 18 cm średnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować