Ciasto Arbuzik

4.5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu, niezwykle urocze i smaczne ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    27 dag mrożonego szpinaku
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    2 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soku z cytryny
    20 dag mąki


    KREM:

    12,5 dag mascarpone
    12,5 dag śmietany 30%
    1 łyżka cukru

    PONADTO:

    1 galaretka truskawkowa
    kropelki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto arbuzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak odcisnąć , zblendować z olejem na gładką masę.
  • 2. Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę.
  • 3. Do masy jajecznej dodać szpinak z olejem i sok z cytryny, zmiksować.
  • 4. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  • 5. Piec tortownicy wyłozonej papierem do pieczneia /średnica 24 cm/ w 170 stopniach ok 35 min.
  • 6. Maskarpone zmiksować ze śmietaną i cukrem na puszystą masę. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Schłodzić .
  • 7. Na schłodzone ciasto rozsypać kropelki czekoladowe.
  • 8. Galaretkę przygotować w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić.

Porady

Inspiracja z internetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować