Moje ciasto z serków homogenizowanych było ostatnio bardzo popularne, dlatego postanowiłam zrobić podobne. Ciasto jest bez użycia mąki pszennej. Mąka została zastąpiona budyniami. Masa natomiast jest bardzo delikatna.
45 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 24 cm x 24 cm
Składniki na ciasto:
• 5 opakowań po 40 g budyniów czekoladowych
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
• 4 opakowania po 140 g serków homogenizowanych
• 500 ml śmietany 36 %
• 2 po 75 g cytrynowe galaretki
Dodatkowo:
• Puszka ananasów
• Słoik dżemu brzoskwiniowego
• 75 g migdał
Ciasto ananasowy migdałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy w półtorej gorącej szklanki wody i chłodzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka.
2.Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną, chwile miksujemy.
3.Masę budyniową wykładamy na dno tortownicy i pieczemy 30 minut w 180°C.
4.W tym czasie, co pieczemy ciasto robimy masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy serki Danio ( cały czas miksujemy) oraz schłodzoną galaretkę.
Ananasy kroimy w kostkę i łączymy z masą, zostawiając dwa krążki do dekoracji.
5.Biszkopt budyniowy po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat układamy w formie, w której piekliśmy ciasto.
6.Na ciasto wykładamy masę z ananasami i przykrywami drugą połową ciasta.
7.Wierzch ciasta smarujemy dżem, dekorujemy ananasem i posypujemy migdałami.
Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Komentarze