Migdałek

0 (0 ocen)

Migdały w kremie, migdały na wierzchu... Pyszne ciasto z migdałami :)

Składniki:

  • ciasto:
    8 jajek
    200 g cukru
    125 g maki pszennej (tortowej)
    125 g mąki ziemniaczanej
    2 pełne łyżki kakao
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    krem:
    200 g masła
    150 g cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    100 g mielonych migdałów
    2 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego
    polewa:
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    2 łyżki gorącej wody
    posypka:
    100 g migdałów w płatkach

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Migdałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie, nadal ubijając, dodajemy żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy porcjami do ubitych jajek i delikatnie mieszamy, aby ciasto się połączyło. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 33cm x 23cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrajamy poziomo na 2 blaty.
  • 2. Przygotowujemy krem:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i nadal ucieramy. Do masy dodajemy zmielone migdały i likier Amaretto lub aromat migdałowy, jeszcze chwilę ucieramy. Masą smarujemy dolny blat ciasta i przykrywamy górnym blatem.
  • 3. Przygotowujemy polewę:
    Masło podgrzewamy z cukrem pudrem przesianym z kakao, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ciepłą polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Porady

Blaty biszkoptowe można nasączyć osłodzoną herbatą z dodatkiem 1-2 łyżek Amaretto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Migdały Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować