Migdały w kremie, migdały na wierzchu... Pyszne ciasto z migdałami :)
Składniki:
ciasto:
8 jajek
200 g cukru
125 g maki pszennej (tortowej)
125 g mąki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
krem:
200 g masła
150 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
100 g mielonych migdałów
2 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego
polewa:
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
posypka:
100 g migdałów w płatkach
1.Przygotowujemy ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie, nadal ubijając, dodajemy żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy porcjami do ubitych jajek i delikatnie mieszamy, aby ciasto się połączyło. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 33cm x 23cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrajamy poziomo na 2 blaty.
2.Przygotowujemy krem:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i nadal ucieramy. Do masy dodajemy zmielone migdały i likier Amaretto lub aromat migdałowy, jeszcze chwilę ucieramy. Masą smarujemy dolny blat ciasta i przykrywamy górnym blatem.
3.Przygotowujemy polewę:
Masło podgrzewamy z cukrem pudrem przesianym z kakao, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ciepłą polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Porady
Blaty biszkoptowe można nasączyć osłodzoną herbatą z dodatkiem 1-2 łyżek Amaretto.
Komentarze