1.Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krotko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut. Ostudzić.
2.Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i ok. pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka, zagotować, zdjąć z palnika, wlać mieszankę żółtkową, wymieszać. Znowu wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.
3.Do miski wyłożyć masło, powoli dodając po ok. 1 łyżce budyniu miksować do całkowitego zużycia składników.
4.Na blat ciasta wyłożyć ok. 1/2 masy (można troszkę więcej), wyrównać, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać nożem. wierzch posypać mielonymi migdałami.
Komentarze