Migdałek

5 (182 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne jak biszkopt ciasto z mielonymi migdałami przekładane masą budyniową. Trudno poprzestać na jednym kawałku ;)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto migdałowe:
    8 białek
    3 żółtka
    150 g cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g mąki
    150 g mielonych migdałów

    masa budyniowa:
    5 żółtek
    5 zaokrąglonych łyżek cukru (ok. 80 g)
    1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
    2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
    500 ml mleka
    250 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Migdałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krotko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut. Ostudzić.
  • 2. Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i ok. pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka, zagotować, zdjąć z palnika, wlać mieszankę żółtkową, wymieszać. Znowu wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.
  • 3. Do miski wyłożyć masło, powoli dodając po ok. 1 łyżce budyniu miksować do całkowitego zużycia składników.
  • 4. Na blat ciasta wyłożyć ok. 1/2 masy (można troszkę więcej), wyrównać, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać nożem. wierzch posypać mielonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować