Migdałek

4.46 (201 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawy smak

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 szkl mąki, 10 żółtek, 3 kostki masła, 1 puszka masy krówkowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 białek, 1,5 szkl cukru , 2 cukry wanilinowe, 150 g płatków migdałowych,
Wystaw ocenę:

4.46 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę, 1,5 kostki masła,proszek i 10 żółtek należy zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować. Następnie cukry wanil. i cukier zwykły wsyp do niewielkiego garnka i zalej odrobiną wody( około 1/4 szkla) i zagotuj. Białka ubij i jeszcze ubijając wlewaj powoli roztopione cukry. Pianę podziel na 4 równe części. Każden placek pozmaruj pianą i tylko jeden placek posyp płatkami migdałowymi. Wszystkie placki pieczemy około 20-25 minut. Studzimy. Następnie robimy masę: pozostałe masło utrzeć. Dodawać po łyżce masy krówkowej i cały czas ucierać.

Porady

do masła należy dodawać masę krówkową bardzo powoli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować