Ciasto ananasowo -serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, pokrojone ananasy z puszki oraz sok i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 21x31 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 min w temp. 175°C. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
2.Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając stopniowo dodajemy ser. Do masy możemy również dodać kieliszek wódki, ale niekoniecznie.
3.Polewa:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy.
4.Po przestudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty i przekładamy masą serową. Cienką warstwą masy smarujemy również wierzch ciasta. Polewamy ostudzoną polewą.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc
Komentarze