Ciasto ananasowo -serowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pychota

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    3 jaja
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    puszka ananasów (owoce + sok)

    Masa serowa:

    kostka masła
    1 szklanka cukru
    500 g białego sera 3–krotnie zmielonego lub z wiaderka
    cukier waniliowy
    ew. kieliszek wódki

    Polewa:

    50 g śmietanki 30%
    50 g mlecznej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ananasowo -serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając.
    Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, pokrojone ananasy z puszki oraz sok i wszystko delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 21x31 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 min w temp. 175°C. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 2. Masa serowa:
    Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając stopniowo dodajemy ser. Do masy możemy również dodać kieliszek wódki, ale niekoniecznie.
  • 3. Polewa:
    W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy.
  • 4. Po przestudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty i przekładamy masą serową. Cienką warstwą masy smarujemy również wierzch ciasta. Polewamy ostudzoną polewą.
    Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować