Ciasto ananasowo- kokosowe

  • wyświetlono: 826 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Na każdą okolicznośc czy to imieniny , czy urodziny piekę to ciasto, jest ono tak pyszne że wszyscy goście się nim zajadają .

danusia19671

Składniki

Biszkopt :
jajka - 6 szt
mąka pszenna - 3/4 szkl
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem :
ananasy w puszcze - 1 puszka
budyń śmietankowy duży - 1 opak
masło - 1 kost
cukier - 2 łyżki
Beza :
białka jaj - 4 szt
wiórki kokosowe - 200 g
cukier - 1 szkl
dodatkowo :
gorzka czekolada do polania ciasta
Nasączenie biszkoptu :
woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl
cukier - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ananasowo- kokosowe

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać.
    Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijać.
    Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
    Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm).
    Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić.
  • 2. Krem :
    Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę.
    Odlać trochę syropu z ananasów, wsypać proszek budyniowy, rozmieszać.
    Pozostały syrop przelać do rondla, dodać cukier zagotować.
    Na gotujący się syrop, wlać mieszankę budyniową, mieszając zagotować, ostudzić.
    Masło utrzeć z budyniem ananasowym i żółtkami, na puszystą masę.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cały czas ubijać.
    Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
    Blachę o wymiarach (33x23 cm) , wyłożyć pergaminem , wylać pianę i piec 30 minut w 180 stop , ostudzić.
  • 4. Nasączenie biszkoptu: woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka
  • 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt przekroić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone ananasy, przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Wyłożyć resztę kremu, przykryć wystudzoną bezą. Wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.
    Ciasto odstawić na 3 godz. do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylana słodkociasto z owocamiciasto z ananasemmasa ananasowaananasy owoce kremna rozne okazjebeza kokosowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jrk4p4

Dodane przez: Magster

CIASTO Z PIANKĄ ANANASOWĄ I KOKOSOWĄ BEZĄ

Ciasto a'la pina colada w lekko...

Tort ananasowo- kokosowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort ananasowo- kokosowy

Tort składa się z dwóch płatów...

Dodane przez: monisia14444

Ciasto ananasowe

Ciasto jest bardzo smaczne, nie...

ciasto ananasowe

Dodane przez: jo_asia86

Ciasto ananasowe

Wyśmienite ciasto z lekkim biszkoptem...

Ananasowe ciasto

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto ananasowe

Smaczne, mokre i bardzo ananasowe...

ciasto ananasowe

Dodane przez: lucyna19

Ciasto ananasowe

Dla wielbicieli ciast owocowych.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.