Ciasto ananasowo- kokosowe

0 (0 ocen)

Na każdą okolicznośc czy to imieniny , czy urodziny piekę to ciasto, jest ono tak pyszne że wszyscy goście się nim zajadają .

Składniki:

  • Biszkopt :
    jajka - 6 szt
    mąka pszenna - 3/4 szkl
    mąka ziemniaczana - 4 łyżki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Krem :
    ananasy w puszcze - 1 puszka
    budyń śmietankowy duży - 1 opak
    masło - 1 kost
    cukier - 2 łyżki
    Beza :
    białka jaj - 4 szt
    wiórki kokosowe - 200 g
    cukier - 1 szkl
    dodatkowo :
    gorzka czekolada do polania ciasta
    Nasączenie biszkoptu :
    woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl
    cukier - 1 łyżeczka
    sok z cytryny - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Beza

Ciasto ananasowo- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać.
    Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijać.
    Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
    Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm).
    Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić.
  • 2. Krem :
    Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę.
    Odlać trochę syropu z ananasów, wsypać proszek budyniowy, rozmieszać.
    Pozostały syrop przelać do rondla, dodać cukier zagotować.
    Na gotujący się syrop, wlać mieszankę budyniową, mieszając zagotować, ostudzić.
    Masło utrzeć z budyniem ananasowym i żółtkami, na puszystą masę.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cały czas ubijać.
    Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
    Blachę o wymiarach (33x23 cm) , wyłożyć pergaminem , wylać pianę i piec 30 minut w 180 stop , ostudzić.
  • 4. Nasączenie biszkoptu: woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka
  • 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt przekroić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone ananasy, przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Wyłożyć resztę kremu, przykryć wystudzoną bezą. Wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.
    Ciasto odstawić na 3 godz. do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować