CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest to bardzo smaczne ciasto z ananasem i kokosem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    1/2 szkl.cukru zwykłego
    1/2 szkl.mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA BUDYNIOWA:
    1 puszka ananasów
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    KOKOS:
    4 białka(jeżeli mamy małe jajka to wtedy dać 5 białek)
    1/2 szkl.cukru zwykłego
    10 aag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto ananasowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:Białka ubić na sztywno,dodać żółtka i cukier.Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę 25x40cm ,pieczemy w 180*C przez 25-30 min.
  • masa 2. Z puszki odlać sok z ananasów i uzupełnić do pół litra przegotowaną wodą.Trochę odlać aby rozrobić budynie,które wlewamy do gotującego się soku.Gdy budyń będzie gotowy dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i chwilkę gotujemy ciągle mieszając około 2 min.
  • biszkopt+masa 3. Masę budyniową jeszcze ciepłą (ale nie gorącą ) wykładamy na upieczony biszkopt.
  • białka z wiórkami 4. Białka ubijamy z cukrem,dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.
  • biszkopt z masą i wiórkami 5. Gotową pianę wykładamy na zimną masę budyniową.Zapiekamy w gorącym piekarniku ok20-25 min.na złoty kolor.

Porady

Jeżeli po 25 min.kokos będzie jeszcze blady proponuję ustawić kuchenkę tylko na "górę" i dopiec kolejne 10-15min. do zrumienienia. Osobiście przed wyłożeniem jakiejkolwiek masy na biszkopt zdejmuję z niego wierzchnią warstwę, wtedy wszystko lepiej się ''skleja''.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Białka Budyń Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować