1.Ciasto cygańskie ścieżki
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej części dodajemy kakao, do drugiej- mak, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszamy.
2.Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynamy od środka i nakładamy w to samo miejsce, aby powstały kolorowe kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy ciasto na dwie części .
3.Cztery galaretki rozpuszczamy osobno w 1 szklance wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę miksujemy z serkami homo. Do masy dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masą przekładamy upieczone placki.
4.Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny , następnie oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze