Ciasto amoniaczek przekładany

  • wyświetlono: 4614 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Smaczne, kruche ciasto przełożone kremem maślano - śmietanowym z dodatkiem maku, śliwek i wiórek kokosowych.

IMG_4402
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
700 g mąki pszennej
1 jajko
150 g cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
100 g masła
2 płaskie łyżeczki amoniaku
Krem:
600 ml mleka
1 duży budyń waniliowy
250 g cukru pudru
250 g masła
300 g śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu wanilii
25 ml spirytusu (opcjonalnie)
50 g suchego maku + 50 ml gorącego mleka + kilka kropli aromatu migdałowego
50 g drobnych wiórek kokosowych + 50 ml gorącego mleka
15 szt suszonych śliwek
Polewa:
100 g czekolady deserowej
2 łyżki kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto amoniaczek przekładany

  • 1. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku. Jajko utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Dodać mleko z amoniakiem i mąkę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Zimne ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować prostokąty 24/36 i piec w 200 stopniach ok. 8 minut.
    Budyń ugotować w/g przepisu. Przykryć szczelnie folią i wystudzić.
    Mak i wiórki umieścić w dwóch miseczkach i postawić je na garnkach wrzącą wodą. Dodać do każdej miseczki po 50 ml wrzącego mleka, przykryć i chwilę zaparzać. Zdjąć z pary i wystudzić.
    Śliwki pokroić w paski.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając partiami dodać wystudzony budyń.
    Śmietanę ubić, dodać ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy.
    Do kremu maślanego, dodać ubitą śmietanę (spirytus) i wymieszać.
    Krem podzielić na 3 części.
    Do jednej dodać wiórki, do drugiej mak, do trzeciej śliwki. Wszystkie kremy wymieszać.
    Na tacy położyć pierwszy placek i wyłożyć krem z makiem, przykryć drugim plackiem i rozsmarować krem z wiórkami. Na trzecim, krem ze śliwkami i przykryć czwartym plackiem. Lekko docisnąć, zawinąć w folię i na kilkanaście godzin wstawić do lodówki.
    Połamaną czekoladę połączyć ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi.
    Przygotować 2 -3 dni przed podaniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanaciasto świątecznena słodkomakświętakrem maślanyamoniakciasto z makiemciasto z kokosemciasto warstwowepolew

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto przekładane jabłkami

Dodane przez: iziona

Ciasto przekładane z jabłkami

Ciasto czekoladowe, jabłka i bita...

Przekładane miodowe z orzechami

Dodane przez: bienpyt

Przekładane ciasto miodowe z orzechami

Proste miodowe ciasto z dużą ilością...

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto przekładane delicjami

Autorskie ciasto, które stworzyłam...

image-0njlsei

Dodane przez: xamelka1

Ciasto drożdżowe przekładane budniem

Ciasto jest pulchne , delikatne...

Ciasto przekładane budyniem

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto przekładane budyniem

Zawsze znajduję czas na pieczenie...

Przekładana zebra. Rozpływa się w ustach.

Dodane przez: jasmina

Ciasto przekładana zebra

Delikatne kremowe ciasto przełożone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE