Ciasto:
700 g mąki pszennej
1 jajko
150 g cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
100 g masła
2 płaskie łyżeczki amoniaku
Krem:
600 ml mleka
1 duży budyń waniliowy
250 g cukru pudru
250 g masła
300 g śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu wanilii
25 ml spirytusu (opcjonalnie)
50 g suchego maku + 50 ml gorącego mleka + kilka kropli aromatu migdałowego
50 g drobnych wiórek kokosowych + 50 ml gorącego mleka
15 szt suszonych śliwek
Polewa:
100 g czekolady deserowej
2 łyżki kremówki
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto amoniaczek przekładany
1.
Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku. Jajko utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Dodać mleko z amoniakiem i mąkę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Zimne ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować prostokąty 24/36 i piec w 200 stopniach ok. 8 minut.
Budyń ugotować w/g przepisu. Przykryć szczelnie folią i wystudzić.
Mak i wiórki umieścić w dwóch miseczkach i postawić je na garnkach wrzącą wodą. Dodać do każdej miseczki po 50 ml wrzącego mleka, przykryć i chwilę zaparzać. Zdjąć z pary i wystudzić.
Śliwki pokroić w paski.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając partiami dodać wystudzony budyń.
Śmietanę ubić, dodać ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy.
Do kremu maślanego, dodać ubitą śmietanę (spirytus) i wymieszać.
Krem podzielić na 3 części.
Do jednej dodać wiórki, do drugiej mak, do trzeciej śliwki. Wszystkie kremy wymieszać.
Na tacy położyć pierwszy placek i wyłożyć krem z makiem, przykryć drugim plackiem i rozsmarować krem z wiórkami. Na trzecim, krem ze śliwkami i przykryć czwartym plackiem. Lekko docisnąć, zawinąć w folię i na kilkanaście godzin wstawić do lodówki.
Połamaną czekoladę połączyć ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Przygotować 2 -3 dni przed podaniem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze