Ciasto Wedel przekładany

4.97 (181 ocen)

Kolorowe ciasto, na które przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • I placek:
    10 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka

    II placek:
    jak wyżej
    2 łyżki kakao

    III placek:
    jak wyżej
    4 dag mielonych orzechów

    Masa:
    20 dag cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    30 dag masła
    2 galaretki zielone
    2 galaretki czerwone
Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Ciasto wedel przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I placek:
    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać. Piec w temp. 180*C przez 20 - 30 min.
  • 2. II placek:
    Tak samo jak I placek, z tym, że dodać kakao, zmniejszając o 2 łyżki ilość mąki.
  • 3. III placek:
    Podobnie jak I placek. Na końcu dodać zmielone orzechy.
  • 4. Masa:
    Cukier, mleko i kakao gotować 15 min, ciągle mieszając. Utrzeć masło i dodać zimną masę. Galaretki rozpuścić oddzielnie i przestudzić. Masę podzielić na pół.
  • 5. Przełożenie placka:
    I placek - masa - galaretka zielona - II placek (kakaowy) - masa - galaretka czerwona - III placek (orzechowy) - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować