Ciasto wedel przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I placek:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać. Piec w temp. 180*C przez 20 - 30 min.
2.II placek:
Tak samo jak I placek, z tym, że dodać kakao, zmniejszając o 2 łyżki ilość mąki.
3.III placek:
Podobnie jak I placek. Na końcu dodać zmielone orzechy.
4.Masa:
Cukier, mleko i kakao gotować 15 min, ciągle mieszając. Utrzeć masło i dodać zimną masę. Galaretki rozpuścić oddzielnie i przestudzić. Masę podzielić na pół.
5.Przełożenie placka:
I placek - masa - galaretka zielona - II placek (kakaowy) - masa - galaretka czerwona - III placek (orzechowy) - polewa.
Komentarze