Ciasto Amoniaczek

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe, pyszne delikatne ciasto, przełożone delikatnym kremem waniliowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 całych jajek
    20 dkg margaryny
    20 dkg cukru kryształu
    15 dkg mąki
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka amoniaku

    Krem:
    500 ml mleka
    2 cukry waniliowe
    15 dkg cukru kryształu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    5 żółtek
    1 kostka masła
    1/2 kostki margaryny

    Dodatkowo:
    kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto amoniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po kolei po całym 1 jajku, na koniec dodać obie mąki wymieszane z amoniakiem. Ciasto podzielić na 3 części i piec każdy z nich ok 15 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu przestudzi.

    Krem;
    Ugotować budyń z podanych składników, ( wszystkie składniki zmiksować, ugotować budyń na gęsto) ostudzić. Masło z margaryną utrzeć na puch dodając po łyżce ostudzonego budyniu.

    Placki przełożyć kremem, wierzch również pokryć cienka warstwa kremu i obficie posypać kakaem. Schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować