Ciasto alpejskie

4.46 (167 ocen)

Ciasto sprawdzi się na każdej uroczystości, świetne na karnawałowe szaleństwa. Coś słodkiego dla wielbicieli bezów, masy kajmakowej i śmietany. Smaku nadaje także alkohol.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    35 g kakao
    40 g mąki pszennej
    135 g cukru
    1 łyżki kawy rozpuszczalnej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Do nasączenia: 3 łyżki z soku cytryny, 3 łyżki wódki
    Do posmarowania: 410 g dżemu wiśniowego, 2 łyżki wódki
    Masa kajmakowa:
    510 g masy kajmakowej
    250 g margaryny
    4 łyżki wódki
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki gorącej wody
    290 g bezów
    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany kremówki 36%
    1 śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżki wódki
    40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody
    4 łyżeczki żelatyny
    Kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto alpejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-175w9o9 1. Biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.
    Gdy masa białkowa jest już sztywna kolejno dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut.
  • image-1u1wa0u 2. Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym z wódką.
  • image-08p27dy 3. Masa kajmakowa:
    Ważne jest aby masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami.
  • image-1vih1a9 4. Masę wykładamy na warstwę dżemu.
  • image-0s6ptc9 5. Masa śmietanowa:
    Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić. Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru). Do przestudzonej żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na masie kajmakowej.
  • image-0nu5sld 6. Górę posypać kakao.
    Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować