Ciasto alpejskie

  • wyświetlono: 3181 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Ciasto sprawdzi się na każdej uroczystości, świetne na karnawałowe szaleństwa. Coś słodkiego dla wielbicieli bezów, masy kajmakowej i śmietany. Smaku nadaje także alkohol.

32

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
35 g kakao
40 g mąki pszennej
135 g cukru
1 łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia: 3 łyżki z soku cytryny, 3 łyżki wódki
Do posmarowania: 410 g dżemu wiśniowego, 2 łyżki wódki
Masa kajmakowa:
510 g masy kajmakowej
250 g margaryny
4 łyżki wódki
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
290 g bezów
Masa śmietanowa:
1 l śmietany kremówki 36%
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki wódki
40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody
4 łyżeczki żelatyny
Kakao do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto alpejskie

  • image-175w9o91. Biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.
    Gdy masa białkowa jest już sztywna kolejno dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut.
  • image-1u1wa0u2. Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym z wódką.
  • image-08p27dy3. Masa kajmakowa:
    Ważne jest aby masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami.
  • image-1vih1a94. Masę wykładamy na warstwę dżemu.
  • image-0s6ptc95. Masa śmietanowa:
    Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić. Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru). Do przestudzonej żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na masie kajmakowej.
  • image-0nu5sld6. Górę posypać kakao.
    Ciasto schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaśmietanakarnawałwalentynkisłodki deserciasto z alkoholemciasto alpejskieciasto z bezami

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Koronowianka

Kostka alpejska

Pracuję w kwiaciarni, układam bukiety...

Dodane przez: małgorzata239

Pierniczki alpejskie

Pyszne, łatwe w przygotowaniu pierniczki.

Kostka alpejska

Dodane przez: angelikap

Kostka alpejska

Zmodyfikowana wersja bez alkoholu...

image-22cadm0

Dodane przez: Agnieszka Pająk

Pierniczki alpejskie

Są zachwycające. Mięciutkie i puszyste...

Dodane przez: jlatuszek

Pierniczki alpejskie

Pyszne, mięciutkie i puszyste w...

kostka alpejska

Dodane przez: martaf

Kostka alpejska

pychotka

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE