Ciastka migdałowe na śmietanie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Herbatnikowe ciasteczka na bazie śmietany z przyjemnym aromatem migdałów. Proste w przygotowaniu - idealnie nadają się do przechowania w metalowej puszce czy słoju na tzw. „czarną godzinę”.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej + do podsypania ciasta
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    2 jajka
    1 łyżka oliwy lub oleju
    4 łyżki śmietany 18%
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka aromatu migdałowego (olejek migdałowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka Herbaty

Ciastka migdałowe na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka migdałowe na śmietanie 1. Jajka utrzeć z oliwą/olejem i cukrem. Nadal ucierając, dodać kolejno – śmietanę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, aromat, mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszać.
    Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrawać ciastka.
    Piec w formie wyścielonej papierem do pieczenia ok. 25 min w temp. 180°C.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 60 ciastek widocznych na zdjęciach (długości boków ciastek 5 x 5 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować