Ciasto:
20 dag mąki
12 dag margaryny
3 jajka (1 całe + 2 żółtka)
2 łyżki gęstej śmietany
20 dag cukru pudru
Masa Migdałowa:
125 g migdałów
124 g masła
24 g cukru
2,5 jajka
25 ml rumu
Lukier:
2 białka
ok. 5 łyżek cukru pudru
Dekoracja:
1 op. płatków migdałowych
Sposób przygotowania przepisu:
Ciastka Słoneczka migdałowe
1.
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować, wykrawać od małej foremki i smarować lukrem. Piec 15 minut. Z cukru i białek sporządzić lukier ucierać mikserem około 15 minut.
Masa migdałowa: Migdały zemleć w blenderze, a następnie zmiksować z miękkim masłem i cukrem. Jedno jajko wbić do szklanki, rozmącić i połowę dodać do masy. Następnie dodać 2 całe jajka oraz rum i wszystko razem miksować. Gotową masę chłodzić 10 minut w lodówce. Smarować słoneczka i obtaczać w płatkach migdałowych.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze