Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Ciasteczka wyszły przepyszne, kruche, lekko orzechowe i... kusząco pachnące.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (10-11 sporych sztuk) (*)
    150g mąki konopnej
    100g masła/margaryny
    1 żółtko
    80g cukru trzcinowego
    Wierzch:
    1 białko
    1 łyżka cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
    30g pistacji solonych (waga w łupinkach)
    20g niełuskanych nasion konopi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut.
    Ziarna konopi podprażyć na suchej patelni, a następnie wraz pistacjami zmielić na drobno.
    Białko ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec miksowania dodać puder i na samym końcu łyżką wmieszać pistacje z ziarnami konopi.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
    Ciasteczka ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wyłożonej papierem.
    W każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca lub wykałaczki), a wierzch równomiernie posmarować masą konopno-pistacjową.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.

Porady

(*) Robiłam ciastka o wymiarach 7 x 7 cm - dość spore.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować