Tortiglioni z pistacjowym pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Makaron w pysznym pesto z dodatkiem suszonych pomidorów i czarnych oliwek. Szybkie i proste danie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pesto pistacjowe
    150 g pistacji, waga po obraniu
    3-4 gałązki bazylii
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    50-150 ml oliwy
    Sól, pieprz

    300 g Tortiglioni (makaron duże rurki)
    6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
    80 g czarnych oliwek bez pestek
    40 g parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Pasty

Tortiglioni z pistacjowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pesto: wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu włóż do kielicha i zblenduj niezbyt drobno. Pesto dopraw wg uznania solą i pieprzem.
    2. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Zostaw 1 chochelke wody z pod gotowania makaronu. Gorący makaron wymieszaj z pesto, gdyby było zbyt gęste dodaj trochę wody z pod gotowania. Dodaj też pokrojone w paski pomidory i oliwki. Wymieszaj i od razu podawaj. Każdą porcję posyp tartym parmezanem.

Porady

Makaron, który użyłam to duże rurki, można zastąpić innym np. penne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarne oliwki Makaron Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować