Tortiglioni z pistacjowym pesto

  • wyświetlono: 141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Makaron w pysznym pesto z dodatkiem suszonych pomidorów i czarnych oliwek. Szybkie i proste danie.

Iwona75
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Pesto pistacjowe
150 g pistacji, waga po obraniu
3-4 gałązki bazylii
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
50-150 ml oliwy
Sól, pieprz

300 g Tortiglioni (makaron duże rurki)
6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
80 g czarnych oliwek bez pestek
40 g parmezanu

Sposób przygotowania przepisu:

Tortiglioni z pistacjowym pesto

  • 1. Pesto: wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu włóż do kielicha i zblenduj niezbyt drobno. Pesto dopraw wg uznania solą i pieprzem.
    2. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Zostaw 1 chochelke wody z pod gotowania makaronu. Gorący makaron wymieszaj z pesto, gdyby było zbyt gęste dodaj trochę wody z pod gotowania. Dodaj też pokrojone w paski pomidory i oliwki. Wymieszaj i od razu podawaj. Każdą porcję posyp tartym parmezanem.

Porady

Makaron, który użyłam to duże rurki, można zastąpić innym np. penne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie wegetariańskiemakaronpistacjepastaczarne oliwkiszybki obiadpestodanie włoskieOBIAD BEZ MIĘSA

Komentarze

Podobne przepisy

Spaghetti z domowym pesto

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Spaghetti z domowym pesto bazyliowym

Kluchy i domowe pesto, to najlepsze...

Zielone pesto z chilli

Dodane przez: Futka

Zielone pesto z chilli

Propozycja na pesto dla odważnych,...

Roladki z bazyliowym pesto

Dodane przez: Iwona75

Roladki z bazyliowym pesto

Kremowe i bardzo zielone pesto....

Drobiowe roladki z pesto

Dodane przez: Anyzkowo

Drobiowe roladki z pesto

Pyszne roladki z aromatycznym pesto.Świetnie...

image-05x9u4j

Dodane przez: paulette17

PESTO Z BAZYLII

Pierwszy raz zrobiłam pesto i już...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE