Tagliatelle z krewetkami i masełkiem pistacjowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię makaron z różnymi dodatkami. Tym razem tagliatelle z krewetkami i masłem pistacjowym. Kolorowe i sycące danie, przywołujące na myśl słoneczne plaże.

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
    200 g masła
    3 ząbki czosnku
    2 duże cebule
    2 pęczki pietruszki
    150 g orzechów pistacjowych
    1 papryczka chili
    300 g surowych krewetek
    200 g pomidorków koktajlowych
    40 g korzenia imbiru
    łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z krewetkami i masełkiem pistacjowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pistacje rozdrabniamy blenderem albo w moździerzu. Pietruszkę i imbir drobno siekamy.
  • 2. Przygotowujemy masełko pistacjowe: mieszamy 50 g masła z 3 łyżkami pietruszki, 10 g posiekanego imbiru oraz z ok. 25 g rozdrobnionych pistacji. Opcjonalnie do masełka można dodać łyżkę sosu rybnego.
  • 3. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na pozostałym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy pozostałą pietruszkę i pistacje (pozostawiając trochę do dekoracji) oraz imbir. Smażymy około minuty, cały czas mieszając. Następnie dodajemy krewetki oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe
  • 4. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
  • 5. Na talerzach układamy gorący makaron, na nim układamy kolejno masełko pistacjowe, krewetki oraz sos, w którym były one smażone. Ozdabiamy posiekaną natką pietruszki, rozdrobnionymi pistacjami i plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować