Lubię makaron z różnymi dodatkami. Tym razem tagliatelle z krewetkami i masłem pistacjowym. Kolorowe i sycące danie, przywołujące na myśl słoneczne plaże.
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
200 g masła
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
2 pęczki pietruszki
150 g orzechów pistacjowych
1 papryczka chili
300 g surowych krewetek
200 g pomidorków koktajlowych
40 g korzenia imbiru
łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
cytryna
Tagliatelle z krewetkami i masełkiem pistacjowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pistacje rozdrabniamy blenderem albo w moździerzu. Pietruszkę i imbir drobno siekamy.
2.Przygotowujemy masełko pistacjowe: mieszamy 50 g masła z 3 łyżkami pietruszki, 10 g posiekanego imbiru oraz z ok. 25 g rozdrobnionych pistacji. Opcjonalnie do masełka można dodać łyżkę sosu rybnego.
3.Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na pozostałym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy pozostałą pietruszkę i pistacje (pozostawiając trochę do dekoracji) oraz imbir. Smażymy około minuty, cały czas mieszając. Następnie dodajemy krewetki oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe
4.W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
5.Na talerzach układamy gorący makaron, na nim układamy kolejno masełko pistacjowe, krewetki oraz sos, w którym były one smażone. Ozdabiamy posiekaną natką pietruszki, rozdrobnionymi pistacjami i plasterkami cytryny.
Komentarze