Ciasto czekoladowe z kremem serowo- pistacjowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki biszkopt na bazie budyniu czekoladowego, do tego masa serowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt
    5 jajek
    1 budyń czekoladowy
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem
    500 g serka naturalnego
    3 ugotowane żółtka
    100 g miękkiego masła
    150 g cukru pudru
    3/4 szkl pistacji solonych
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto czekoladowe z kremem serowo- pistacjowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem.

    2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach.

    3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem.

    4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ser.

    5. Kilka pistacji odkładamy do dekoracji, resztę drobno kroimy.

    6. Łączymy z masa serową. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w podanej ilości wody.

    7. Biszkopt kroimy na pół. Przekładamy go większą częścią masy.

    8. Resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy pozostałymi pistacjami, cukrowymi posypkami itp.

    9. Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Kakao Pistacje Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować