Ciastka z kaszy jaglanej. Najlepsze tego samego dnia po upieczeniu :)
Składniki:
ciastka:
1 szklanka kaszy jaglanej
3-5 łyżek mąki ziemniaczanej (na początku dodajemy 3 łyżki, w razie potrzeby dodajemy więcej)
6 łyżek cukru
sok z 1 cytryny
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1/4 cytryny
Ciastka jaglane cytrynowe (wegańskie, bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy ręcznie ciasto. Gdy będzie gotowe, mokrymi rękoma formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
2.Do cukru pudru dodajemy odrobinę soku z cytryny. Mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy po odrobinie soku, do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Gotowym lukrem polewamy ostudzone ciasteczka.
Zostawiamy do momentu, aż lukier zastygnie.
Porady
Uwaga: jeśli ciastka twardnieją po kilku dniach, możemy je podgrzać na parze. Wtedy powinny znowu być miękkie. Pamiętajmy jedynie, by ciastka ułożyć lukrem do góry, by nie spłynął.
Komentarze