Ciastka a'la "Raffaello" bezglutenowe i wegańskie

4.5 (188 ocen)

  • 35 min

Uwielbiam tworzyć coś z niczego. Dziś pyszny przepis na kulki kokosowe a'la Rafaello, z tą różnicą że moje ciasteczka mogą spożywać weganie i osoby na diecie bezglutenowe. Dość że zdrowe to jakie pyszne ! Chyba lepsze niż oryginał.

  • 35 min

Składniki:

  • 120 g wiórek kokosowych
    100-120 g śmietanki kokosowej (biała część w puszcze z mleczkiem kokosowym)
    1/3 szkl. mąki ryżowej
    1 łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
    2-3 łyżki ksylitolu/cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka a'la "raffaello" bezglutenowe i wegańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli ciasto jest za sypkie należy dodać odrobinę śmietanki kokosowej. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 25-20 min otwierając piekarnik raz na jakiś czas i przekręcając kulki na drugą stronę. Pieczemy na złoto.

Porady

Do środka takich kulek wg. uznania możemy włożyć migdał, orzech laskowy lub rodzynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować