200 g miękkiego masła
100 g nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego na puder
8 g bezglutenowego cukru z burbońską wanilią
3 duże jajka
170 g kleiku ryżowego – u mnie BoboVita
płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
2 czubate łyżki ziaren sezamu
opakowanie kandyzowanych wisienek lub dżem, najlepiej kwaśny
Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym (zapomniałam o waniliowym i dodałam go dopiero po jajkach).
Cały czas miksując dodać pojedynczo jajka, każde następne dopiero kiedy poprzednie wchłonie się w masę.
Dosypać suchy kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam, zmiksować.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej kulce zrobić wgłębienie np. trzonkiem drewnianej łyżki, lub po prostu palcem – tak jak w kluskach śląskich.
Wgłębienie wypełnić wisienką kandyzowaną lub dżemem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Pod koniec trzeba pilnować, aby za mocno się nie spiekły.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Porady
Zamiast pudru, można użyć grubego cukru, ale wówczas dłużej trzeba ucierać go z masłem.
Komentarze