Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką

0 (0 ocen)

Małe słodkie drobiazgi, trudno im się oprzeć :)

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
    100 g nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego na puder
    8 g bezglutenowego cukru z burbońską wanilią
    3 duże jajka
    170 g kleiku ryżowego – u mnie BoboVita
    płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki wiórków kokosowych
    2 czubate łyżki ziaren sezamu
    opakowanie kandyzowanych wisienek lub dżem, najlepiej kwaśny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym (zapomniałam o waniliowym i dodałam go dopiero po jajkach).
    Cały czas miksując dodać pojedynczo jajka, każde następne dopiero kiedy poprzednie wchłonie się w masę.
    Dosypać suchy kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam, zmiksować.
    Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    W każdej kulce zrobić wgłębienie np. trzonkiem drewnianej łyżki, lub po prostu palcem – tak jak w kluskach śląskich.
    Wgłębienie wypełnić wisienką kandyzowaną lub dżemem.
    Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) do uzyskania ciemnozłotego koloru.
    Pod koniec trzeba pilnować, aby za mocno się nie spiekły.
    Wystudzić na kratce kuchennej.

Porady

Zamiast pudru, można użyć grubego cukru, ale wówczas dłużej trzeba ucierać go z masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować