Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasteczka smakują rewelacyjnie! Posmakują dzieciom i dorosłym! Dodałam do nich cukru koksowego, który prawił, że ciasteczka otrzymały karmelowy posmak.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 12 sztuk)
    100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
    125g masła/margaryny
    60g cukru koksowego (można użyć zwykłego lub np. ksylitolu)
    30g wiórków kokosowych (*)
    1 jajko (duże)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    borówki (od 3 do 5 sztuk na każde ciastko)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę z cukrem należy utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko.
    Następnie do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha.
    Każdą z nich odrobinę spłaszczyć, a w środku zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie.
    W otworkach lekko dociskając umieścić borówki.
    Ciasteczka z odstępami ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)

Porady

(*) Wiórki można pominąć lub zamiast nich dodać sezam, drobno posiekane lub zmielone orzeszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Kleik ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować