Bardzo kruche ciasteczka z dziurką

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Te ciasteczka upiekłam na urodziny siostrzenicy

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    25 dag mąki
    2 łyżki obranych i zmielonych migdałów
    10 dag c. pudru
    12 dag masła
    2 żółtka
    2 łyżki mleka

    Beza:
    2 białka
    łyżeczka soku z cytryny
    10 dag c. pudru
    łyżka likieru migdałowego (może być kilka kropel olejku migdałowego)

    Dekoracja:
    konfitura brzoskwiniowa
    wiśnie z konfitury
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Beza Konfitury

Bardzo kruche ciasteczka z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wymieszać z migdałami i cukrem pudrem, Dodać żółtka mleko i masło. Szybko zagnieść gładkie ciasto owinąć folią i odłożyć na godz. do lodówki.

    Beza: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny. trakcie ubijania stopniowo dosypywać cukier ubijać aż piana zrobi się lśniąca. Na koniec dodać likier, wymieszać. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Wyciskać pierścienie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec około 40 minut w temp. 140 stopni.
    Schłodzone kruche ciasto rozwałkować wyciąć foremką lub szklaneczką kółka. Przełożyć na przykrytą papierem do pieczenia blachę. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. Ostudzone kruche i bezowe ciasteczka sklejać konfiturą brzoskwiniową. W pierścień każdego ciasteczka włożyć wiśnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować