Wielkanocne kotlety z jaj

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kotlety z jaj to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 12 sztuk
    - bułka tarta: 200 gramów
    - mleko: 0.75 szklanki
    - pietruszka zielona natka: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - olej: 6 łyżek

Wielkanocne kotlety z jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 11 jaj ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. 2/3 bułki tartej namoczyć w mleku i dodać do masy jajecznej. Wbić 1 surowe jajko. Pietruszkę posiekać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Z gotowej masy uformować kotlety, obtoczyć w pozostałej bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można podawać samodzielnie lub jako dodatek do ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy