Ciasteczka maślane z dziurką

2 (2 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś coś słodkiego. Pyszne ciasteczka, które przygotujecie w kilka chwil.
Zamknięte w puszce, czy w słoiku długo zachowują świeżość.
Z tej porcji składników zrobiłam 31 ciasteczek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g. masła
    100 g. cukru
    1 jajko
    1/4 łyżeczki pasty waniliowej
    250 g. mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dowolny dżem
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka maślane z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka maślane z dziurką 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać.
    Następnie dodać pastę waniliową, wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
    Ponownie utrzeć. (Ja zrobiłam to robotem.)
    Następnie odrywać po kawałku ciasta i formować małe kuleczki. Układać je na blaszce,
    wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
    Następnie w każdym ciasteczku zrobić palcem dziurkę i w to miejsce
    nałożyć trochę dżemu.
  • Ciasteczka maślane z dziurką 2. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
    i piec 20 minut.

    Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu, ponieważ gorące są miękkie

Porady

Ciasteczka po upieczeniu zostawiamy na blaszce do wystudzenia. Dopiero wtedy ściągamy z blaszki. Gorące są miękkie, a po wystudzeniu twardnieją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować