Krucho drożdżowe kwiatowe ciasteczka

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kwiaty i dodaję je gdzie się da. Dzisiaj posłużyły mi do dekoracji kruchych drożdżowych ciasteczek.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 280 g
    zimne masło lub margaryna 100 g
    drożdże 10 g
    śmietana 18 % 120 ml
    1 jajko
    jadalne kwiaty i listki mięty
    1 jajko do smarowania
    cukier kokosowy ok.20 g
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Krucho drożdżowe kwiatowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z śmietaną.
    Mąkę siekamy z pokrojonym masłem, dodajemy jajko, śmietanę z drożdżami i wszystko mieszamy nożem.
    Potem zagniatamy ręcznie.
    Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować cienkie placki maksymalnie 1/2 cm.
    Wykrawać krążki u mnie 8 cm.
    Każdy krążek smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kokosowym i rozłożyć kwiaty i listki.
    Ciastka pieczemy w 170 C przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować