Uwielbiam kwiaty i dodaję je gdzie się da. Dzisiaj posłużyły mi do dekoracji kruchych drożdżowych ciasteczek.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
mąka pszenna 280 g
zimne masło lub margaryna 100 g
drożdże 10 g
śmietana 18 % 120 ml
1 jajko
jadalne kwiaty i listki mięty
1 jajko do smarowania
cukier kokosowy ok.20 g
Krucho drożdżowe kwiatowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z śmietaną.
Mąkę siekamy z pokrojonym masłem, dodajemy jajko, śmietanę z drożdżami i wszystko mieszamy nożem.
Potem zagniatamy ręcznie.
Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować cienkie placki maksymalnie 1/2 cm.
Wykrawać krążki u mnie 8 cm.
Każdy krążek smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kokosowym i rozłożyć kwiaty i listki.
Ciastka pieczemy w 170 C przez 15-20 minut.
Komentarze