Ciasteczka a'la francuskie z twarogu

4.49 (175 ocen)

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Genialne, listkujące się ciasteczka

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g sera białego takie w kostce na wagę nie mielony
    200g masła/margaryny
    200g mąki pszennej typ 500
    szczypta soli do smaku
    1 jajko
    cukier brązowy gruby
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Ciasteczka a'la francuskie z twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka 1. Wszystkie składniki, zimne mają być, łączymy ze sobą w zgrabną kulkę ciasta, bez wyrabiania jakiegoś szczególnego, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24h.

    Po tym czasie, podsypując mąką, wałkujemy na placek ok 5mm grubości, może się ciasto troszkę kleić, należy podsypać więcej mąką. Radełkiem wycinamy prostokąty, dowolnej wielkości, każdy osypujemy cukrem i przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 220st przez ok 10 min, do zrumienienia się, należy pilnować bo łatwo się palą.
  • ciasteczka 2. Ciasto wygląda na grudkowate ale takie ma być
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować