Ciasto królewicz z miodem imbirowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto proste i smaczne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    CIASTO MIODOWE

    jajka 3 szt
    margaryna 2/3 kostki
    1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
    soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
    mąka pszenna 300 g może wiecej zależy od mąki
    miód 1 łyżka duża imbirowego
    cukier 2 łyżki

    Biszkopt;

    jaja 5 szt
    cukier puder 5 łyżek
    mąka pszenna 3 łyżki typ 450
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    wanilia 1/2 szt ziarenka
    5 łyżek gorącej wody
    5 łyżek oleju

    MASA ;

    budyń śmietankowy 1 opakowanie
    mleko 400 ml
    masło lub margaryna 300g
    cukier 2 łyżki



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto królewicz z miodem imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26243vg 1. CIASTO MIODOWE :
    Z podanych składników zarabiamy ciasto jak zwykłe kruche, dzielimy na równe dwie połówki i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • image-04ha341 2. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
    Do ubitych dodajemy kolejno żółtka i wanilię.
    Następnie wodę na zmianę z olejem.
    Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem.
    Dodajemy je lekko mieszając, pieczemy na takiej samej foremce do ciasta miodowe, przez ok 25-30 min w tem 180st.
  • image-1t5f3lx 3. Z chłodzone ciasto miodowe wałkujemy i wykładamy nim foremkę u mnie typowa blaszka 24x34cm nadmiar ciasta po bokach odcinamy.

    Kazdy placek pieczemy osobno po ok 18min w temp. 180st do zrumienienia się.
  • image-0g9tcla 4. MASA :
    Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale umniejszamy ilości mleka ! do 400 ml
    Dosładzam według uznania.
    Do ugotowanego, gorącego wkładamy margarynę, czekamy aż się rozpuści, miksujemy na gładką masę.
    Dzielimy do dwóch jednakowych misek na równe połówki.
  • image-15qlcyu 5. SKŁADANIE ;
    Na I ciasto miodowe wylewamy połowę jeszcze ciepłej masy budyniowej, powinno to już być gęste więc od razu czas na zimny biszkopt, na to druga połowa masy i II ciasto miodowe, lekko dociskamy i do lodówki.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować