Ciasteczka z twarogu

4.49 (186 ocen)

Rewelacyjne rożki z ciasta twarogowego, kruchego i maślanego. Są bardzo łatwe w wykonaniu, a przy tym pyszne.

Składniki:

  • 0,5 kg białego mielonego sera
    0,5 kg mąki
    Kostka margaryny
    1 op cukierku waniliowego
    Cukier puder do posypania
    Marmolada lub owoce
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka z twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto podzielić na równe kwadraty. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie - porcję marmolady lub cząstkę owocu (np. jabłka, śliwki).
  • 3. Następnie kwadraciki złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka, a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Piec w temperaturze 200st przez około 20 - 30minut na złoty kolor. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Rożki są najlepsze zaraz po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować