Chrzanowa na białej kiełbasce

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, rozgrzewająca zupa. Szczególnie teraz, w okresie kichania i kataru bardzo wskazana. Na zdrowie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g białej surowej kiełbaski (u mnie Wierzejki, wg, mnie najlepsza )
    duża cebula
    listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    marchewka
    pietruszka
    4 ziemniaki
    słoiczek tartego chrzanu 150 ml ( Krakus )
    2 łyżki śmietany 18 %
    ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki majeranku
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chrzanowa na białej kiełbasce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaskę zalać zimną wodą ( ok. 1,5 l ). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, listek i ziele angielskie. Gotować 20 min. Wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki. Do wywaru dodać startą na tarce marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 20 min. Dodać pokrojoną wcześniej kiełbaskę, majeranek, pokrojony drobno ząbek czosnku i chrzan. Zagotować. Dodać śmietanę, pieprz i sól do smaku.
    Smacznego. Na zdrowie.

Porady

Zupę można podać także z ugotowanymi na twardo jajkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować