Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy

4.5 (185 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa chrzanowa czyli alternatywa dla żurku. Co prawda nie jest to typowe danie wielkanocne, jednak chrzan i biała kiełbasa kojarzą się z tym świętem.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 3 łyżki
    - chleb razowy (1 kromka, bez skórki, pokrojona w drobną kostkę): 1 sztuka
    - żółta cebula (pokrojone w drobną kostkę): 2 sztuki
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - korzeń chrzanu (starty na drobnej tarce): 200 gramów
    - słodka smietana (tak tłusta, na ile sumienie pozwoli ;)): 200 mililitrów
    - surowa biała kiełbasa: 150 gramów
    - Jajko (ugotowane na twardo): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy cebulę i chleb razowy. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy chrzan i gotujemy 40 minut. Na koniec zupę miksujemy.
  • 2. Białe kiełbaski obieramy z osłonek. Białka jaj ugotowanych na twardo ścieramy na drobnej tarce. Mięso z kiełbasek łączymy z białkiem i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe pulpeciki wielkości śliwki.
  • 3. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy pulpeciki i całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Przed końcem gotowania dodajemy śmietanę. Podjemy z pieczywem.
  • 4. Uwaga na temat chleba razowego: do tej zupy musimy użyć prawdziwego razowca. Chleb barwiony karmelem popsuje smak zupy - zrobi się gorzka i niesmaczna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować