Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażamy cebulę i chleb razowy. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy chrzan i gotujemy 40 minut. Na koniec zupę miksujemy.
2.Białe kiełbaski obieramy z osłonek. Białka jaj ugotowanych na twardo ścieramy na drobnej tarce. Mięso z kiełbasek łączymy z białkiem i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe pulpeciki wielkości śliwki.
3.Zupę doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy pulpeciki i całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Przed końcem gotowania dodajemy śmietanę. Podjemy z pieczywem.
4.Uwaga na temat chleba razowego: do tej zupy musimy użyć prawdziwego razowca. Chleb barwiony karmelem popsuje smak zupy - zrobi się gorzka i niesmaczna.
Komentarze