Chrupiące ziemniaczki pieczone

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lubicie pieczone ziemniaczki? Ja bardzo lubię. Wypatrzyłam nowy przepis i musiałam wypróbować. Tym razem ziemniaki są podgotowane, i dodatkowo dodana jest do nich mąka ziemniaczana.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżeczki świeżego koperku posiekanego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki soli czosnkowej
    sól, pieprz według uznania

    Do gotowania:
    woda
    1 łyżeczka soli
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Chrupiące ziemniaczki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące ziemniaczki pieczone 1. Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i pokroić na ćwiartki.
    W garnku zagotować wodę z solą i czosnkiem.
    Do wrzącej wody włożyć ziemniaki i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie ziemniaki odcedzić.
  • Chrupiące ziemniaczki pieczone 2. W filiżance wymieszać olej z mąką ziemniaczaną i przyprawami.
    Wlać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć ziemniaczki
    do naczynia żaroodpornego. Można też ułożyć je na blaszce
    wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Chrupiące ziemniaczki pieczone 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 50 minut.
    Czas pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości ziemniaków.

Porady

Przyprawy można dowolnie komponować, według swojego gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować