Chłodnik z botwinki i mięty

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający i bardzo smaczny.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    0,5 pęczka koperku
    0,5 pęczka szczypiorku
    1 ogórek gruntowy
    2 łyżki soku z cytryny
    400 ml jogurtu naturalnego
    10 listków mięty
    2 ząbki czosnku
    cukier,sól do smaku
    2 jaja ugotowane
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik

Chłodnik z botwinki i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieram i płuczę razem z łodygami i liśćmi.
    Wszystkio kroję drobno i wrzucam do garnka.
    Polewam sokiem z cytryny i zalewam wodą tak aby przykryć botwinkę.
    Gotuje 15 minut i pozostawiam całość do wystudzenia.
    Wrzucam posiekany drobno koperek oraz szczypiorek.
    Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany starty ogórek.
    Dokładam umyte i posiekane drobno liście mięty.
    Zalewam to jogurtem doprawiam solą i cukrem do smaku.
    Wszystko blenduję kilka minut .
    Podaje z ugotowanymi jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować