Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy

5 (183 ocen)

Szybki w przygotowaniu, orzeźwia, chłodzi, idealny na lekki obiad lub kolację w upalne dni.

Składniki:

  • 2 szklanki gęstego jogurtu
    pół szklanki śmietany 18 %
    6 rzodkiewek
    pół ogórka zielonego
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanego koperku
    1-2 ząbki czosnku
    sól, mielony biały pieprz

Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wymieszaj ze śmietaną. Warzywa umyj, ogórki obierz i razem z rzodkiewką zetrzyj na tarce o grubym oczku. Rozdrobnione warzywa połącz z jogurtem i śmietaną, dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Chłodnik przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  • 2. Zupę dobrze wymieszaj i schładzaj 2 godziny. Gotowy chłodnik udekoruj plasterkami rzodkiewki i ogórka. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Porady

* jogurt można zastąpić maślanką lub kefirem * świetnym uzupełnieniem chłodnika są ugotowane na twardo jajka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować