Chłodnik kresowy

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chłodnik jest idealny na upalne dni. Gdy w ogródku wyrosną młode buraczki i ogórki, chłodnik gości na naszym stole co tydzień.

Składniki:

  • 1,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
    3 młode buraczki z botwinką
    2 średniej wielkości ogórki
    pęczek koperku
    szczypiorek
    3 jajka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik kresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik kresowy 1. Buraczki obieramy i kroimy w słupki. Botwinkę myjemy i siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzącej wody i gotujemy około 10 minut. Studzimy.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w krótką słomkę, koperek i szczypiorek siekamy.
  • 3. Zsiadłe mleko lub kefir wlewamy do garnka z buraczkami. Dodajemy ogórki, koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą do smaku i całość dokładnie
    mieszamy.
  • 4. Tuż przed podaniem dodajemy jajka i znowu mieszamy.
  • 5. Chłodnik podajemy z ugotowanymi lub podsmażanymi ziemniakami, ułożonymi na osobnym talerzu. Gotowe danie posypujemy posiekanym
    koperkiem.

Porady

● Do chłodnika możemy dodać umyte i pokrojone w grubsze plasterki rzodkiewki. ● Chłodnik będzie ostrzejszy, jeśli dodamy rozgniecione 2-3 ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Zsiadłe mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować