Najlepsze na ciepło. Idealne jako dodatek do aromatycznych i gęstych sosów.
45 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
6 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka jasnego miodu
125 ml ciepłej wody
4 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
4 g soli
kieliszek 50 ml oliwy + do polania po wierzchu
300 g mąki pszennej + do wałkowania
Chlebki drożdżowo-jogurtowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże łączymy w misce z miodem i ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajko i kieliszek oliwy, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite ciasto - będzie dosyć lepkie. Po wyrobieniu polewamy je oliwą, którą rozsmarowujemy na wierzchu. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwoje objętości. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy. Odrywamy po kawałku - mi wyszło 7 sporych chlebków. Blat obficie posypujemy mąką i obtaczamy z dwóch stron każdy kawałek. Wałkujemy. Rozgrzewamy suchą patelnię naleśnikową i wykładamy na nią po jednym cienkim placku. Na powierzchni będą pojawiać się bąble. Smażymy z dwóch stron aż zrobią się ładnie rumiane. Chlebki gotowe. Smacznego!
Komentarze