Chlebki drożdżowo-jogurtowe z patelni

4.49 (145 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Najlepsze na ciepło. Idealne jako dodatek do aromatycznych i gęstych sosów.

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 g świeżych drożdży
    1 czubata łyżeczka jasnego miodu
    125 ml ciepłej wody
    4 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
    1 jajko
    4 g soli
    kieliszek 50 ml oliwy + do polania po wierzchu
    300 g mąki pszennej + do wałkowania
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebki drożdżowo-jogurtowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże łączymy w misce z miodem i ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajko i kieliszek oliwy, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite ciasto - będzie dosyć lepkie. Po wyrobieniu polewamy je oliwą, którą rozsmarowujemy na wierzchu. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwoje objętości. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy. Odrywamy po kawałku - mi wyszło 7 sporych chlebków. Blat obficie posypujemy mąką i obtaczamy z dwóch stron każdy kawałek. Wałkujemy. Rozgrzewamy suchą patelnię naleśnikową i wykładamy na nią po jednym cienkim placku. Na powierzchni będą pojawiać się bąble. Smażymy z dwóch stron aż zrobią się ładnie rumiane. Chlebki gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować