Chlebek bananowy w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwy i wprost ekspresowy slodki wypiek, który pozwala wykorzystać, niezbyt ładne banany. Polany mleczną czekolada, mocno pachnący bananami jest wprost idealny do kubka kawy z mlekiem. Doskonały na śniadanie, podwieczorek, na kolację lub na poczestunek dla gości.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na dużą keksówkę
    4 średnie banany
    2 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka L
    Szczypta soli
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chlebek bananowy w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo w temperaturze pokojowej ucieramy w misce, dodajemy do niego banany, które rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąke, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy trzepaczką, aż do całkowitego połączenia składnikow. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki Pieczemy w 180 st C przez godzinę (wstawiamy do zimnego piekarnika) lub do tzw. suchego patyczka.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem. Polewamy polewą zimne ciasto, odstawiamy do stężenia polewy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować