Chleb z ziarnami

0 (0 ocen)

Ten chleb jest moim absolutnym faworytem wśród wszystkich upieczonych do tej pory . Ma bardzo chrupiącą skórkę i miękkie , puszyste a zarazem wilgotne wnętrze . Polecam !

Składniki:

  • 2 płaskie łyżki zakwasu żytniego ( dokarmionego )

    10g świeżych drożdży

    250 ml letniej wody

    200g mąki pszennej chlebowej ( typ 850 )

    300g mąki pszennej pełnoziarnistej ( użyłam ,,3 ziarna" )

    1 łyżka miodu

    2 łyżeczki soli

    0,5 szklanki nasion słonecznika

    0,5 szklanki wrzątku

    garść nasion sezamu

    garść nasion siemienia lnianego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wyciągamy zakwas z lodówki , dokarmiamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin .
  • 2. Następnego dnia , gdy zakwas jest już aktywny , odkładamy z niego 2 łyżki a resztę wkładamy ponownie do lodówki .

    Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy , dzięki temu chleb nie będzie się kruszył .

    Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże . Dodajemy zakwas oraz płynny miód , mieszamy . Powoli dosypujemy zmieszane i przesiane wcześniej mąki . Dodajemy po łyżce dokładnie mieszając . Gdy uzyskamy konsystencję gęstego kleju ( mniej więcej po wykorzystaniu połowy przygotowanej mąki ) , ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut .
  • 3. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól , odsączone nasiona słonecznika , nasiona sezamu i siemienia lnianego oraz ponownie po łyżce mąki .

    Ciasto wyrabiamy ręcznie ( uwielbiam to :)) , dosypując resztę mąki . Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest elastyczne ale nadal trochę lepiące . Formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny . Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią , rozciągamy na blacie i składamy jak kopertę . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia powtarzając tę czynność jeszcze 3 razy w odstępach co 30 minut . Po ostatnim składaniu ciasto formujemy i przekładamy na blachę . Odstawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrastania ( ok. 40 minut ) .
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC . Na dnie umieszczamy pojemnik z gorącą wodą .

    Chleb przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy nasionami . Nacinamy ostrym nożem .

    Pieczemy przez 40 minut .

    Studzimy na kratce .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować