Ten chleb jest moim absolutnym faworytem wśród wszystkich upieczonych do tej pory . Ma bardzo chrupiącą skórkę i miękkie , puszyste a zarazem wilgotne wnętrze . Polecam !
Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej wyciągamy zakwas z lodówki , dokarmiamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin .
2.Następnego dnia , gdy zakwas jest już aktywny , odkładamy z niego 2 łyżki a resztę wkładamy ponownie do lodówki .
Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy , dzięki temu chleb nie będzie się kruszył .
Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże . Dodajemy zakwas oraz płynny miód , mieszamy . Powoli dosypujemy zmieszane i przesiane wcześniej mąki . Dodajemy po łyżce dokładnie mieszając . Gdy uzyskamy konsystencję gęstego kleju ( mniej więcej po wykorzystaniu połowy przygotowanej mąki ) , ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut .
3.Po tym czasie do ciasta dodajemy sól , odsączone nasiona słonecznika , nasiona sezamu i siemienia lnianego oraz ponownie po łyżce mąki .
Ciasto wyrabiamy ręcznie ( uwielbiam to :)) , dosypując resztę mąki . Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest elastyczne ale nadal trochę lepiące . Formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny . Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią , rozciągamy na blacie i składamy jak kopertę . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia powtarzając tę czynność jeszcze 3 razy w odstępach co 30 minut . Po ostatnim składaniu ciasto formujemy i przekładamy na blachę . Odstawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrastania ( ok. 40 minut ) .
4.Piekarnik nagrzewamy do 200ºC . Na dnie umieszczamy pojemnik z gorącą wodą .
Chleb przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy nasionami . Nacinamy ostrym nożem .
Komentarze