Chleb z maślanką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy aktywny zakwas żytni, dodajemy wodę i mieszamy do rozpuszczenia zakwasu. Wówczas dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. Ciasto po tym czasie powinno wyrosnąć i zwiększyć swoją objętość.
Po tym czasie ciasto w misce dobrze mieszamy. Małą keksówkę (o wymiarach dolnych 8,5x22,5cm i wymiarach górnych 11x25cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką żytnią. Nadmiar mąki strzepujemy. Ciasto przekładamy do keksówki. Łyżką zamoczoną w wodzie wyrównujemy jego wierzch. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie mąką żytnią. Keksówkę przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Formę z ciastem odstawiamy na 4-6 godzin w ciepłe miejsce. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć do krawędzi keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczey chleb na niższej półce piekarnika (nie na środkowej). A na samym dole umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody. Do piekarnika wstawiamy keksówkę z ciastem. Pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze 20 minut (czyli łącznie chleb pieczemy 50 minut). W pewnym momencie chleb zacznie się spiekać. Wówczas trzeba go przykryć folią.
Upieczony chleb wyjmujemy ostrożnie z keksowki (gorący) i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze