Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie

4.5 (176 ocen)

  • 4 godz.

Chleb z chrupiącą skórką oraz miękkim i sprężystym miąższem . Dzięki ziemniakom w składzie znacznie dłużej zachowuje świeżość i wspaniały smak.

  • 4 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    mąka żytnia typ 720 – 70 g
    mąka żytnia typ 2000 - 80 g
    aktywny zakwas żytni – 100 g
    woda – 130 ml

    CIASTO WŁAŚCIWE:
    cały zaczyn - 250 g
    mąka pszenna typ 750 – 600 g
    mąka żytnia typ 720 – 50 g
    ugotowane ziemniaki – 100 g
    woda – 100 ml
    maślanka – 250 ml
    sól – 1,5 łyżeczki
    oliwa – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.
    Następnie do zaczynu dodać obie mąki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wodę, maślankę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić. Następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 40-45 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować