Chleb z chrupiącą skórką oraz miękkim i sprężystym miąższem . Dzięki ziemniakom w składzie znacznie dłużej zachowuje świeżość i wspaniały smak.
4 godz.
Składniki:
ZACZYN:
mąka żytnia typ 720 – 70 g
mąka żytnia typ 2000 - 80 g
aktywny zakwas żytni – 100 g
woda – 130 ml
CIASTO WŁAŚCIWE:
cały zaczyn - 250 g
mąka pszenna typ 750 – 600 g
mąka żytnia typ 720 – 50 g
ugotowane ziemniaki – 100 g
woda – 100 ml
maślanka – 250 ml
sól – 1,5 łyżeczki
oliwa – 2 łyżki
Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Następnie do zaczynu dodać obie mąki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wodę, maślankę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić. Następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 40-45 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze