Chleb z dynią i maślanką na zakwasie

0 (0 ocen)

Fantastyczny chleb na zakwasie. Z dynią i maślanką. Wilgotny, sprężysty, zachęcam do wypróbowania

Składniki:


  • Zaczyn:
    200 g zakwasu żytniego
    200 g puree z dyni
    200 g maślanki
    Ciasto właściwe:
    500 g mąki pszennej typ 650
    2 płaskie łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Puree Zakwas

Chleb z dynią i maślanką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem wrzucić do miski zakwas żytni, dodać puree z dyni (pieczonej) i dodać maślankę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy, przykryć ściereczką i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

    Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać zawartość miski i zagnieść jednolite ciasto (można dodać odrobinę wody, gdy ciasto jest zbyt zwarte, to zależy od gęstości maślanki i puree, ja wody już nie dodawałam).

    Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.

    Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do dużej keksówki wyścielonej papierem. Oprószyć wierzch mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 30-35 minut.

    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Dynia Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować