Chleb z jaglanką

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Prosty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny!Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na wiosenne śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na jeden duży bochenek
    50 dag mąki pszennej luksusowej typ 550
    ¾ szklanki czynnego zakwasu
    1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    5 dag mąki żytniej razowej
    5 dag płatków jaglanych
    1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb z jaglanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.
  • 2. Po tym czasie uformować owalny bochenek lub przełożyć na natłuszczonej ceramicznej formy do chleba i odstawić do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch naciąć nożem, skropić ciasto wodą i wstawić do nagrzanego do 220*c piekarnika piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 200*c i piec jeszcze 20-25 minut, gdy od spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu znaczy ze chlebek jest upieczony, studzić na kratce…..
    a najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować