Chleb z 3 ziarnami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczny i zdrowy chlebek, prosty w wykonaniu, długo utrzymuje świeżość. No i oczywiście dużo lepszy niż ten ze sklepu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 blaszki 12x40 cm
    1 kg mąki pszennej
    5 łyżek mąki żytniej
    2 łyżki mąki orkiszowej
    10 dag świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżki soli
    Po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego.
    Tłuszcz do formy + 1 łyżka mąki orkiszowej do formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z 3 ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2,75 szklanki ciepłej wody, mąki i sól. Wyrabiać około 20 minut na jednolite ciasto. Następnie dodać ziarna wymieszane ziarna, wyrabiać jeszcze chwilę, trochę zostawić do posypania wierzchu ciasta. Blaszki posmarować tłuszczem(u mnie smalec), posypać mąką orkiszową. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do blaszek, wyrównać ręką zwilżoną w zimnej wodzie, posypać ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni wstawić blaszki z ciastem oraz garnuszek napełniony wodą i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec około 40 minut.

Porady

1. wierzch ciasta można dodatkowo posypać ziarnami maku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować